Hur kommer det sig att du skriver just lättläst?
Jag hade redan gett ut några vanliga skönlitterära böcker, när jag våren 1986 läste en annons där Skolöverstyrelsen efterlyste lättlästa manus på temat ”Kärlek i vår tid”. De tio bästa manuskripten skulle belönas med ett projektbidrag. Jag bestämde mig för att göra ett försök.
Var fick du idén till första boken om En naken karl?
Huvudpersonerna kom först och själva historien senare. På den tiden visste jag egentligen inget om lättlästa böcker. Jag trodde att den viktigaste målgruppen var äldre människor. Därför skrev jag en kärlekshistoria om två pensionärer. Den kvinnliga huvudpersonen, fröken Lasker fanns redan i en novell, ”Fröken Laskers hemlighet”, som jag nyligen hade skrivit. Herr Jansson fick jag hitta på – och så småningom också själva berättelsen.
Vad tror du är förklaringen till att serien blivit så populär?
Kanske för att det finns både humor och vemod, till och med lite svärta och sorg i berättelserna. Dessutom verkar serien gå hem hos de flesta sorters läsare, oavsett om man har lässvårigheter eller inte. Jag hoppas att det helt enkelt beror på att böckerna är bra.
Hur kom du på det fantastiska slutet? (Spoila inte, berätta bara om själva idén.)
Ett tag var jag ganska trött på herr Jansson och fröken Lasker. Jag tänkte inte skriva fler böcker om dem. Men lusten kom tillbaka när jag var i sommarstugan i Bohuslän. Jag bestämde mig för att skicka iväg dem på semester till en trakt som liknade den jag befann mig i. Kanske skulle jag själv vara där och faktiskt träffa herr Jansson, möta den litterära gestalt jag själv har skapat? I så fall skulle allt kunna hända som också hände i boken!
Vilken bok har betytt mycket för dig som person? (Inte en lättläst bok utan någon som lärare och bibliotekarier kanske kan känna igen, ha läst eller lockas att läsa.)
Jag var femton år när jag läste Per Anders Fogelströms roman Mina drömmars stad. Det var den första ”vuxenbok” som på allvar grep tag i mig. Andra författare som jag med glädje läste i tonåren var Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg och Göran Tunström. Ofta är nog de böcker man läser i tidig ålder också de böcker som gör störst intryck.